ČRN PAS

črn pas V borilnih veščinah »ČRN PAS« označuje mesto učenca-vajenca oziroma njegovo stopnjo znanja, katera je največkrat označena z barvo. Črn pas je navadno najvišja barva pasu in naznanja stopnjo usposobljenosti. Napačna percepcija laične javnosti je, da tisti, ki imam črn pas je največji strokovnjak oziroma, da je dosegel najvišjo stopnjo znanja v veščini. Opredelitev stopnje znanja po barvi pasu, ki ga nosi učenec je relativno nov izum, ki datira iz konca 19. stoletja in ni starodavni običaj.

 

POREKLO

borilne veščine-barvni pasoviSistem napredovanja po barvah pasov je uvedel Kano Jigoro – ustanovitelj juda- Leta 1880 je prvič nagradil-podelil črn pas. To napredovanje je poimenoval »napredovanje DAN« Pred tem so inštruktorji to stopnjo znanja zagotavljali s certifikati. Sprva sta se uporabljali samo dve barvi pasov, to sta bila bela in črna, treniralo pa se je že takrat v kimonu ali (GI). Tak način izkazovanja napredovanja znanja učencev je potekal vse do leta 1900, ko je bil uveden sistem JUDOGI, kateri je razširil oz. razdelal znanje po več barvah pasov. Po temu konceptu, so kasneje tudi druge borilne veščine posvojile takšen način izkazovanja napredovanja znanja. Tudi tiste, katere že po tradiciji niso imele formalizirane stopnje prikaza znanja.

SPOSOBNOST

Črn pas v nasprotju s stereotipnim mišljenjem, da je nosilec le-tega dosegel najvišjo stopnjo znanja, pomeni, le-to, da je nosilec tega pasu osvojil osnovne tehnike in principe posamezne borilne veščine. Ker v nekaterih veščinah v povprečju za dosego črnega pasu poteče 3-6 let je to v primerjavi po intuitivno analogiji primerljivo znanje z univerzitetno diplomo. Učenec dobro razume koncepte in ima sposobnosti, da jih uporabi. Sposobnosti pa še ni izpilil so svoje popolnosti. Po tej analogiji predstavljata magisterij in doktorat višjo stopnjo znanja. Drug način prikaza tega znanja napredovanja, v Japonskih veščinah je sledeči:

  • prva stopnja črnega pasu – SHODAN
  • druga stopnja – NIDAN
  • tretja stopnja – SANDAN
  • četrta stopnja – YONDAN
  • pet stopnja – GODAN
  • šesta stopnja – ROKUDAN
  • sedma stopnja – SHICHIDAN
  • osma stopnja – HACHIDAN
  • deveta stopnja – KUDAN
  • deseta – JUDAN

Prvi del besede je dobesedno število, ta drugi del- DAN pa naznanja stopnjo naziva.

Torej prva stopnja črnega pasu ali SHODAN ne pomeni konec ali najvišji dosežek pri treningu, temveč šele začetek naprednejšega učenja.

11032674-tom-18“Posameznik sedaj zna »hoditi« in lahko tako prične s svojo bojevniško potjo.”

SORODNA NAPREDOVANJA V RAZLIČNIH BORILNIH VEŠČINAH

Nivoji znanja in pasovi niso enakovredni med različnimi veščinami, stili ali celo v nekaterih organizacijah. V nekaterih veščinah, je črni pas lahko dosežen v treh letih, medtem ko v drugih morda traja deset let (kar je pogosto.) Testiranje za črni pas je običajno strožje in bolj kocentrirano kot za nižje pasove.

Komentarji so onemogočeni.

 
Translate »